• Novinky

            • Slovak Barista Cup junior Vysoké Tatry

            • Dňa 24. 11. 2023 sa konalo už 5. kolo baristickej súťaže pod záštitou Academy off Coffee. Súťaž sa tentokrát uskutočnilo neďaleko v Tatranskej Lesnej a našu školu opäť reprezentovali žiačky Jana Hurajtová (IV.A) a Monika Matfiaková (III.A). Tie si zmerali svoje baristické zručnosti s viac ako tridsiatimi súťažiacimi zo sedemnástich stredných odborných škôl a hotelových akadémií a to opäť na troch pomyselných „pódiách“:

              • nastavenie mlynčeka,
              • alternatívna príprava kávy,
              • príprava 2x espresso, 2x cappuccino a 2x voľný nápoj.

              Dievčatá opätovne  reprezentovali našu školu na výbornú, o čom svedčí ich umiestnenie na 6. a 7. mieste. Veríme, že ich profesionálne výkony, kreativita a nadšenie z povolania „barista“ budú pokračovať nielen na pôde školy aj mimo nej.

            • Meranie hladiny glukózy na hodine ZDRAVOVEDY

            • Dňa 29.11. 2023 sme my, prváčky z odboru palubného sprievodcu, mali možnosť vyskúšať si meranie glukózy v krvi s pomocou pani profesorky Bučkovej, ktorá nám ukázala, ako správne nastaviť glukomer a ako mechanickou ihlou spraviť vpich do bruška prsta. Vpich bol bezbolestný. Kvapku krvi, ktorá vyšla z prsta, sme priložili k jednorázovému štítku, ktorý sme vložili do glukomeru. Následne nám prístroj ukázal, aké množstvo glukózy máme v krvi. Všetci sme hladinu glykémie mali naštastie v norme.

              Ďakujeme za spestrenie hodiny.

              Kiara V. Thyriová, Sarach Scholtzová (1.B)

          • LIGA MATURANTOV
            • LIGA MATURANTOV

            • 2. kolo súťaže žiakov končiacich ročníkov zameranej na prípravu na písomnú formu externej časti maturitnej skúšky prinieslo zmeny na čele rebríčka jej víťazov. Po tomto kole sa priebežným víťazom stala s primerným percentom úspešnosti 87% Veronika Hudačeková z 5.A triedy.

              Blahoželáme!

              vyučujúci SJL

              (VIAC: HORNÁ LIŠTA - O ŠKOLE - SÚŤAŽÍME SO SJL - LIGA MATURANTOV)

            • Best In English 2023

            • Aj tento školský rok sa naši žiaci zúčastnili medzinárodnej súťaže v anglickom jazyku Best In English, ktorá sa konala 16.11.2023. 32 žiakov našej školy zo všetkých ročníkov si otestovalo svoje jazykové zručnosti. Súťaž prebiehala 60 minút online formou a najvyšší počet bodov v rámci našej školy získal Denis Bukovič z III. A triedy.

              Všetkým žiakom ďakujeme za účasť a reprezentáciu školy!

               

              Mgr. Mária Morongová

            • Imatrikulácia prvákov

            • Dňa 16.11.2023 si pre nás, prvákov, žiaci 3.A triedy pripravili imatrikulačný program. Najskôr sme museli predviesť naše tanečné schopnosti, na základe ktorých sme boli ohodnotení potleskom. 1.A nás svojím tancom preniesla na letnú dovolenku a 1.B na futbalové majstrovstvá v Afrike. Následne prišiel čas na súťažneho ducha, kde obidve triedy predviedli bravúrny výkon, za ktorý získali body. Súťaže boli rôzne, niektoré zamerané na zručnosti, ktoré nás naučia v škole a iné na pobavenie. Po ukončení súťaží následovala samotná imatrikualcia, počas ktorej nás oficiálne zaradili do cechu stredoškolákov. 3.A ďakujeme za super program, ktorý sme si veľmi užili. Sľubujeme, že našej škole budeme robiť dobré meno a navštevovať ju s radosťou.

              Kiara V. Thyriová, Sarach Scholtzová (1.B)

            • Súťaž HIV

            • Žiaci I.A a I.B sa opätovne zapojili do výtvarnej súťaže stredných škôl v rámci 17. ročníka kampane Červené stužky. Podmienkou súťaže aj tento rok bolo graficky znázorniť kampaň rôznymi technikami vo formáte A5 alebo A6. Našu školu budú po náročnom výbere reprezentovať vybrané 3 práce. Výsledky tejto súťaže budú zverejnené na webovej stránke kampane dňa 1. 12. 2023.

              Všetkým žiakom, ktorí sa do súťaže zapojili, ďakujeme a súťažným prácam držíme palce, aby sa ich práce umiestnili na čo najlepšom mieste.

              Garant súťaže: Ing. Simona Bučková

            • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

            • Aj tento rok sa môžeme zapojiť do 6. ročníka celoslovenskej výzvy a takto potešiť seniorov darčekmi. Spojme sa spoločne a dobrým skutkom prinesme radosť tým, ktorí to veľmi potrebujú. Vaše krabičky poprosíme doniesť v termíne do 30.11.2023 koordinátorovi ŽŠR (PaedDr.Zuzana Valeková). Ďakujeme!

            • Zahraničná prax vo Valencii

            • V sobotu 11. 11. 2023 sa naši žiaci vrátili z dvojtýždňovej zahraničnej praxe, ktorú absolvovali v španielskej Valencii v rámci projektu Erasmus+. Okrem práce v kaviarňach a hoteloch sa venovali aj poznávaniu mesta a novej kultúry. Team Universal Mobility pre nich pripravil aj zaujímavý program na voľný čas vo forme jazykového kurzu a rôznych hier. Naši žiaci tak získali nielen nové skúsenosti, ale aj nezabudnuteľné zážitky. Na záver každý z nich dostal aj certifikát o úspešnom absolvovaní zahraničnej praxe.

               

              Mgr. Mária Morongová

              RNDr. Eva Labusová

            • Európsky deň rodičov a školy

            • Dňa 9. 11. 2023 sa uskutočnila slávnostná recepcia pri príležitosti Európskeho dňa rodičov a školy pre rodičov žiakov IV.A,IV.B a pozvaných hostí.

              Na príprave a priebehu tejto gastronomickej akcie sa podieľali žiaci týchto tried a všetci zamestnanci školy. Žiaci boli rozdelení do pracovných funkcií, v ktorých pracovali počas recepcie.

              Prípravu pokrmov zabezpečili žiaci, ktorí boli zadelení do kuchyne. V kuchyni boli rozdelení na teplú kuchyňu, studenú kuchyňu, cukrárenskú výrobu a prípravu miešaných nápojov. Žiaci mali na starosti aj vizuálnu stránku nimi vyrábaných pokrmov, aby sme sa na slávnostnej recepcii cítili dobre nielen my, ale hlavne rodičia.

              Žiaci, ktorí mali na starosti servis jedál a nápojov, zabezpečili profesionálnu obsluhu.  Na prezentáciách mali rodičia príležitosť dozvedieť sa niečo o svojich deťoch a o tom, ako trávia čas v škole od 1. do 4. ročníka.

               

              Na túto slávnostnú recepciu budeme veľmi radi spomínať nielen my žiaci, ale aj naši rodičia.

               

              Emma Martincová, IV.A

               

            • Európsky dialóg s mládežou aj v našej škole

            • Európsky dialóg s mládežou je dialóg s mladými ľuďmi a mládežníckymi organizáciami.

              Cieľom Európskeho dialógu s mládežou je podporovať mladých ľudí v ich aktívnej účasti na politickom procese formou rôznych diskusií s verejnými činiteľmi. Zámerom je, aby sa pri tvorbe mládežníckej politiky zohľadňovali aj názory mladých ľudí.

              Európsky dialóg s mládežou by mal tiež prispieť k celkovým cieľom a dodržiavať hlavné zásady Stratégie EÚ pre mládež.

              V našej škole sa v rámci realizácie 10. cyklu európskeho dialógu s mládežou  uskutočnil 8.11.2023 dialóg na tému Inklúzia.

              Pri realizácii dialógu na uvedenú tému sme úzko spolupracovali s Mgr. Slávkou Varšovou (koordinátorkou a facilitátorkou vzdelávacieho centra Pôjd, Petzvalova 16, Spišská Belá). Táto organizácia bola oslovená NIVAM-om, Radou mládeže Slovenska a MŠVVaŠ na zrealizovanie dialógov).

              Žiaci sa po prvotnom vyjadrení formou dotazníka vyslovovali k danej téme, diskutovali a hovorili o svojich názoroch, postojoch a skúsenostiach na tému diskriminácia a jej riešenie (neriešenie) v školách.

              Príjemné stretnutie splnilo účel a žiaci odchádzali do tried spokojní, že mali možnosť rozšíriť si informácie k danej téme a mali možnosť vyjadriť svoj názor.

                                                                                                                     Monika Labovská, žiačka 1. A triedy

                                                                                                          a PaedDr. Tatiana Školníčková, zástupca pre TV

            • Odborná exkurzia v Hoteli Lomnica*****

            • Dňa 9.11.2023 sa žiaci  1.A a 1.B spolu s vyučujúcimi zúčastnili odbornej exkurzie v Hoteli Lomnica*****            v Tatranskej Lomnici. Najprv si pozreli film o histórii hotela. Vo filme bola zmapovaná história od vzniku hotela, cez obdobie komunizmu, roky, kedy hotel chátral až po dnešok, kedy mu noví majitelia vdýchli dušu a dali nový šat. Prijatie v hoteli bolo veľmi profesionálne a ústretové, dokonca bolo pre nás  pripravené malé pohostenie.     V hoteli sa nachádza aj 700 obrazov, originálov umiestnených nielen na chodbách hotela, ale aj vo všetkých priestoroch. V galérii hotela sme mali možnosť vidieť  výstavu  malieb od p. Medveckej. Očarili nás priestory salónikov, reštaurácie hotela a izieb v historickej aj novej časti hotela. Možno niektorí z nás budú raz súčasťou pracovného tímu v tomto 5 - hviezdičkovom hoteli.

               

            • Odborná exkurzia v Grandhoteli Kempinski na Štrbskom Plese

            • Dňa 9. 11. 2023 sa žiaci II.A a II.B zúčastnili odbornej exkurzie v 5-hviezdičkovom Grandhoteli Kempinski na Štrbskom Plese. Od tréningového  manažéra získali mnoho informácií o sieti hotelov Kempinski i o hoteli samotnom, videli recepciu, hotelovú halu, reštauráciu, lobby bar, hotelovú izbu, apartmán a prezidentský apartmán.

              Okrem luxusu a profesionality, ktoré nám boli odprezentované, spríjemnil tento deň aj pobyt v nádhernej jesennej tatranskej prírode.

               

              Ing. Mária Vrábliková, PhD.

          • ČÍTAM, ČÍTAŠ, ČÍTAME...
            • ČÍTAM, ČÍTAŠ, ČÍTAME...

            • V mesiaci október sa uskutočnilo 2. kolo našej súťaže zameranej na rozvoj čitateľskej gramotnosti -  schopnosti prijímať a spracovávať informácie z písaného textu a získané informácie použiť na riešenie akéhokoľvek praktického problému.

              Aj v tomto kole ste pracovali s ukážkou z vecnej literatúry - s odborným textom z oblasti ekonómie a ekonomiky, ktorý bol zameraný na rôzne formy podnikania.

              Výsledky svojej práce si môžete pozrieť na oficiálnej stránke súťaží  zo SJL - SÚŤAŽÍME SO SJL.

              (CESTA: horná lišta - O ŠKOLE - SÚŤAŽÍME SO SJL)

      • Kontakty

        • Hotelová akadémia Otta Brucknera Kežmarok
        • +421 x 052/4523035 fax +421 x 052/4522748
        • Dr. Alexandra 29A 06001 Kežmarok Slovakia
        • 00 162 175
        • 2020709713
        • Kežmarok
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje