• Novinky

            • Slávnostné odovzdávanie maturitných stužiek

            • Dňa 27. 10. 2023 sa na Kežmarskom hrade uskutočnilo slávnostné odovzdávanie maturitných stužiek študentom IV. B triedy – študijný odbor kuchár, čašník/servírka. Po tomto slávnostnom akte boli účastníci pozvaní riaditeľkou školy do strediska praktického vyučovania Alexander na malé občerstvenie.

              Damián Klocok, IV. B

            • Eurocup 2023

            • V dňoch 24. - 25. 10. 2023 sa v priestoroch Hotelovej akadémie Prešov konala súťaž Eurocup, kde si naši žiaci zmerali svoje sily spolu so žiakmi iných gastronomických škôl v rôznych kategóriách.

              EUROCUP JUNIOR BARISTA – 5. ročník

              Našu školu v tejto kategórii reprezentovali žiačky Monika Matfiaková (III.A) a Jana Hurajtová (IV.A). Súťaž preverila ich komunikačné schopnosti a zručnosti pri príprave espressa, cappuccina a fancy drinku s povinnými surovinami espresso a Cazcabel Liqueur 34%. Skĺbiť prácu za kávovarom spolu s rozprávaním a prezentovaním prípravy a podávania kávových nápojov potrápilo dokopy 18 súťažiacich z 10 slovenských gastronomických škôl. Obe naše žiačky predviedli výborné výsledky a do školy poputovala trofej za najlepšie cappuccino (Jana Hurajtová). Obom žiačkam ďakujeme za skvelé predvedenie svojich zručností a dúfame, že na ďalších baristických súťažiach predvedú rovnaké, ak nie lepšie výkony.

              EUROCUP JUNIOR BARTENDERS – 28. ročník

              Po dlhej trojročnej covidovej prestávke sa opäť uskutočnila súťaž v meraní barmanských síl a zručností. V tejto kategórií našu školu reprezentovali žiaci Gabriel Baran (III.A) a Miroslava Šteczová (V.A), ktorí si zmerali sily s ďalšími 35 súťažiacimi. Súťažiaci si museli zostaviť originálne receptúry a pripraviť tak 4 porcie drinkov v 2 kategóriách:

              1. Bartender´s choice drink s povinnou surovinou Warner´s London Dry Gin 40%,
              2. Fancy soft drink.

              Obaja žiaci aj v tejto kategórii reprezentovali našu školu na výbornú, kde sa spomedzi 17 škôl umiestnili na nádhernom 4. mieste a ako jednotlivci obsadili:

              Gabriel Baran (zlaté pásmo - 7. miesto),

              Miroslava Šteczová (strieborné pásmo – 10. miesto); 2. miesto Bartender´s choice drink.

              Ďakujeme obom žiakom za ďalšiu úspešnú reprezentáciu školy.

               

              EUROCUP – SLÁVNOSTNÁ TABUĽA – 1. ročník

              V stredu 25. októbra sme mali tú česť byť svedkami súťaže stredných škôl v umení a remeslách, ktorá sa konala v Prešove. Táto súťaž, zameraná na tvorivé stavanie slávnostných tabúľ, priniesla do popredia talenty a šikovnosť našich žiakov. Študenti našej školy Sofia Stašáková a Samuel Sebeš sa stretli s ostatnými tímami z 9 stredných odborných škôl, pripravení predviesť svoje schopnosti a zručnosti. Ich úlohou bolo vytvoriť slávnostnú tabuľu na tému „Cesta okolo sveta“. Výsledok súťaže bol ohromujúci. Naši žiaci nešetrili svoje sily a tvorivosť. Vytvorili tabuľu na tému Arménsko, ktorá uchvátila pozornosť porotcov. Ich nadšenie, oddanosť a snaha boli viditeľné v každom detaile ich diela, čo sa odrazilo aj na celkovom umiestnení nášho tímu, ktorý získal 2. miesto v tejto náročnej súťaži.

              Pre našich žiakov to však nebol len súťažný triumf, bola to príležitosť pre nich rozvinúť svoje umelecké schopnosti, schopnosť spolupracovať v tíme a zároveň prehlbovať svoju lásku k remeslu. Tímová práca a tvorivosť sú dôležitou súčasťou našej školy a tento úspech v súťaži je príkladom toho, ako sa naši žiaci neustále rozvíjajú a zdokonaľujú. Blahoželáme nášmu tímu k ich výnimočnému výkonu a tešíme sa na ich budúce úspechy.

              Za prípravu a ďalšiu úspešnú reprezentáciu našej školy ďakujeme Ing. Michaele Pisarčíkovej a Ing. Simone Bučkovej, ktorých čas, námaha a ochota vždy poradiť a pomôcť neodmysliteľne prispeli k našim výkonom a motivovali nás dosiahnuť vynikajúce výsledky, a tak priniesť ďalšie poháre a diplomy na police a steny našej školy.

              Súťažiaci všetkých kategórií Eurocup 2023

            • Jesenné účelové cvičenie

            • Dňa 24.10.2023 sa naši žiaci prvého a druhého ročníka zúčastnili jesenného účelového cvičenia v areáli rybníka Zlatná. Prvý ročník sa venoval tematike ochrany životného prostredia, druhý správnemu poskytnutiu prvej pomoci. Žiaci si najprv vypočuli odbornú prednášku a následne sa všetci aktívne zapojili do besedy k danej téme. Napriek chladnému a hmlistému počasiu sme prežili príjemné jesenné dopoludnie a  už teraz sa všetci tešíme na jarrné účelové cvičenie.

              Mgr. Peter Kravárik

          • LIGA MATURANTOV
            • LIGA MATURANTOV

            •      Jednou z častí písomnej formy maturitnej skúšky zo SJL je aj  tzv.  Maturitný  test. Touto formou  maturujú  žiaci  už  od šk. roka 2008/2009. Po niekoľkých rokoch fungovania danej formy maturitnej skúšky je zrejmé, že úlohy (zadania) v testoch sa z roka na rok opakujú, preto je dôležité vrátiť sa späť k maturitným testom z minulých školských rokov.

                  A práve na to je zameraná naša súťaž - spoločným ohliadnutím sa späť dopomôcť Vám, študentom, k čo najlepšiemu výsledku Vašej maturitnej skúšky.

                   V mesiaci september sme sa spoločne zamerali na maturitný test zo školského roka 2022/2023. S akými výsledkami? To už nájdete na webovej stránke súťaží zo slovenského jazyka a literaúry  SÚŤAŽÍME SO SJL.

              CESTA: HORNÁ LIŠTA - O ŠKOLE - SÚŤAŽÍME SO SJL

              vyučujúci SJL

            • Vysviacka spišského biskupa Mons.Františka Trstenského

            • 21.október 2023 sa zapíše do histórie Spišskej diecézy významnou udalosťou. Pri slávnostnej biskupskej vysviacke sa Mons. František Trstenský stal jej 15. diecéznym biskupom. Pre takmer 40 žiakov našej Hotelovej akadémie to bola príležitosť prispieť svojimi praktickými zručnosťami k prejavu úcty a pohostinnosti organizátorov biskupskej vysviacky pozvaným hosťom.

              Mnohí žiaci navštívili sídlo našej diecézy prvýkrát a obsluhovali hostí, ktorí zanechali v ich srdciach hlboké zážitky. Po záverečnom stretnutí nám nový otec biskup udelil pred odchodom svoje biskupské požehnanie.

              Ďakujeme, že sme mohli byť súčasťou tejto slávnosti.

              Ing.Ľubomíra Pitoňáková

            • PIšQworky

            • Po minuloročnom úspešnom školskom kole v súťaži PIšQworky sme sa rozhodli aj tento školský rok zorganizovať 17.10.2023 súťaž v piškvorkách. Nechýbala zábavná, miestami napätá atmosféra medzi súťažiacimi, ktorí zo všetkých síl medzi sebou súperili. Každý chcel vyhrať. Podarilo sa tak  Marcusovi Mrázikovi (5.A), ktorý získall krásne prvé miesto. Ďalší 4 víťazi, ktorí vytvorili víťazný tím sú: Kristián Badovský (4.A), Daniel Stolarčík (3.B), Kristián Smoleň (4.A) a Ján Gallik (4.A).

              Blahoželáme a veríme, že sa vidíme i v ďalšom roku!

              Viktória Svobodová, 3.B

            • Projekt V4 Gen Mini-Grants

            • V dňoch 15.-18.10. 2023 sa vybraní žiaci študijného odboru kuchár a hotelová akadémia zúčastnili prvej projektovej aktivity, ktorá sa konala v juhomoravskom Bzenci v rámci projektu V4 Gen Mini-Grants. Počas štvordňového pobytu absolvovali degustáciu rôznych druhov vína vo vínnych pivniciach a prezentáciu o párovaní pokrmov a vína. V miestnych viniciach sa dozvedeli viac o pestovaní hrozna a jeho zbere, ako aj o procese výroby a skladovaní vína. Zároveň sa zoznámili s českými študentmi, s ktorými budú spolupracovať počas celého projektu. Ich hlavnou úlohou bolo vybrať vhodné vína k jedlám, ktoré spolu s českými študentmi pripravia v Kežmarku počas druhej časti projektu, ktorá sa bude konať v decembri.

               

              Mgr. Mária Morongová

            • Udržateľnosť cestovného ruchu

            • Dňa 13.10.2023 sa na našej škole uskutočnila prednáška o udržateľnosti v cestovnom ruchu. Prednášajúcou bola naša bývalá žiačka Karla Halušková, ktorá pokračovala v štúdiu na  Middlesex University v Londýne v odbore Manažment medzinárodného cestovného ruchu a trvalo udržateľný rozvoj. Vo svojej prednáške priblížila teoretické východiská, medzinárodne stanovené ciele a očakávania vedúce k udržateľnosti v cestovnom ruchu, v podnikaní ako aj v bežnom živote.  

              Mgr.Alena Boršošová

               

            • Odborná exkurzia

            •      Vedenie Hotelovej akadémie v Kežmarku v spolupráci s predmetovou komisiou odborných ekonomických predmetov pokračuje aj tento rok v tradícii usporiadania odbornej exkurzie pre žiakov 3. – 5. ročníka všetkých odborov. V prípade voľných miest doplníme kapacitu autobusu aj žiakmi 2. ročníka.

                   Cieľom exkurzie, ktorá sa bude konať

              v dňoch 26. – 27. 10. 2023,

              je spoznávanie tradície výroby vína vo vinárstvach Východoslovenského kraja – v pivnici Orechová a v Tokajskej oblasti – Tokaj, s. r. o.

                   V oboch vinárstvach sa oboznámite s výrobou vína, pestovaním hrozna a zúčastníte sa riadenej degustácie vína s vysvetlením postupov správneho degustovania vín (cca 7 ochutnávok).

                   Súčasťou exkurzie je aj prehliadka mesta Michalovce a strediska cestovného ruchu Zemplínska Šírava.

                   Večera, nocľah a raňajky sú zabezpečené v hoteli Chemes Zemplínska Šírava. V prípade záujmu navštívime aj mesto Košice, kde bude voľno na obed a potom už hurá na jesenné prázdniny...

               

                   Účastnícky poplatok prosíme odovzdať do pondelka

              23. 10. 2023 Ing. Simone Bučkovej.

                   V prípade otázok kontaktujte Ing. Simonu Bučkovú a Ing. Jozefa Ondrášika.

            • Medzinárodný festival horských filmov

            • 13. októbra 2023 sa žiaci odboru manažment regionálneho cestovného ruchu zúčastnili 31. ročníka Medzinárodného festivalu horských filmov. Vybrané bloky filmov tohto obľúbeného festivalu si mohli pozrieť vďaka spolupráci s kinom Iskra v Kežmarku. Filmy zamerané na horolezectvo, skalné lezenie, jaskyniarstvo, skialpinizmus a život v horách priniesli všetkým nevšedný zážitok.

              Vstupné žiakom bolo čiastočne hradené zo Združenia rodičov pri Hotelovej akadémii Otta Brucknera v Kežmarku.

              Ing. Alena Sosková

               

          • Pišqworky - súťaž
            • Pišqworky - súťaž

            • Žiacka školská rada organizuje v utorok 17.10.2023 školský piškvorkový turnaj, z ktorého najúspešnejší postupujú do ďalšieho kola a môžu sa tak zapojiť do súťaže o hodnotné ceny.

              Ak si fanúšikom alebo hráčom, neváhaj a prihlás sa u členov ŽŠR v tvojej triede alebo u koordinátora ŽŠR PaedDr. Z.Valekovej do piatka 13.10.2023! Budeme ti držať palce!

              ŽŠR

            • Beh Ľubicou

            • Dňa 6. 10. 2023 sa výber našich žiakov zo všetkých ročníkov zúčastnil behu Ľubicou, kde nás úspešne reprezentovali, o čom svedčí 1. a 2. miesto chlapci a 2. a 3. miesto dievčatá.

              Blahoželáme a ďakujeme.

              Mgr. Peter Kravárik

            • Prvá vlna transportov zo Slovenska

            • Dňa 3.10.2023 sa žiaci 1.A a 2.A triedy zúčastnili prednášky na tému: Prvá vlna transportov zo Slovenska. Prednášajúcim bol p.Matej Beránek, ktorý zastupoval Múzeum holokaustu v Seredi. Prednáška bola veľmi zaujímavá a poučná, napriek téme a životným príbehom ľudí, ktorým sa podarilo túto genocídu prežiť. 

          •  Boli sme pri otvorení 58. ročníka LK
            • Boli sme pri otvorení 58. ročníka LK

            • Študenti 1.A a 1.B sa zúčastnili na slávnostnom otvorení 58. ročníka Literárneho Kežmarku pri  evanjelickom lýceu. Otvorenie  LK pozdravili zástupcovia mesta, národnej knižnice, porotcov. Prítomní  boli súťažiacich v jednotlivých kategóriách. Oficiálnu časť rámcovalo hudobné vystúpenie gymnazistov. Pre účastníkov je pripravených množstvo zaujímavých akcií.

          • Študentky našej školy vyrazili  do ulíc pomáhať
            • Študentky našej školy vyrazili do ulíc pomáhať

            • Študentky našej školy vyrazili do ulíc nášho mesta, aby pomohli vyzbierať peniaze pre tých, ktorí to potrebujú. Zbierku organizovala  Liga za duševné zdravie. Možno i Vy ste sa stali nositeľmi symbolu zbierky - modrej nezábudky za podporu tejto zbierky. Ďakujeme všetkým zapojeným a darcom.

            • Barmanský kurz 2023

            • V dňoch 26. – 30. 9. 2023 mali naši žiaci možnosť absolvovať barmanský kurz. Tento kurz zahŕňal teoretickú časť a praktickú časť prípravy nápojov. Žiaci získali nielen vedomosti o histórii barmanstva, o vínach, koňakoch whisky, brandy, o výrobe a miešaní nápojov, ale aj mnoho nových zručností. Na záver absolvovali teoretické a praktické skúšky, ktoré všetci úspešne zvládli.

              Kurz sa uskutočnil pod vedením SKBA (Slovenská barmanská asociácia), predsedu sekcie Východ Milana Šefca a prezidenta SKBA Jána Šuchtu.

              Vďaka patrí vedeniu školy za to, že umožnila žiakom absolvovať tento kurz, zástupcom SKBA a učiteľke odborných technologických predmetov Ing. Michaele Pisarčíkovej.

               

                                                                                                         Ing. Mária Vrábliková, PhD.,

                                                                                                         Ing. Michaela Pisarčíková

          • ČÍTAM, ČÍTAŠ, ČÍTAME...
            • ČÍTAM, ČÍTAŠ, ČÍTAME...

            • Po letných prázdninách k Vám opäť prichádzame s jednou z "celoškolskoročných" súťaží pripravovaných pre Vás, študentov, vyučujúcimi SJL - ČÍTAM, ČÍTAŠ, ČÍTAME...

              Jej cieľom je pripraviť Vás na úspešné zvládnutie externej časti maturitnej skúšky (jednej z častí maturitnej skúšky zo SJL). Hravou formou tak budete mať možnosť overiť si či nadobudnúť vedomosti potrebné na jej zvládnutie.

              Tak teda zapájajte sa, súťažte, buďte úspešnými. ;-)

              V mesiaci september sa uskutočnilo 1. kolo súťaže. Jej výsledky si môžete pozrieť na oficiálnej stránke súťaží zo SJL - SÚŤAŽÍME SO SJL.

              Kde ju nájdete?

              CESTA: HORNÁ LIŠTA - O ŠKOLE - SÚŤAŽÍME SO SJL.

              vyučujúci SJL

      • Kontakty

        • Hotelová akadémia Otta Brucknera Kežmarok
        • +421 x 052/4523035 fax +421 x 052/4522748
        • Dr. Alexandra 29A 06001 Kežmarok Slovakia
        • 00 162 175
        • 2020709713
        • Kežmarok
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje